Remont -  utbildar dig & din häst!

Senaste inläggen

Av Renee Knutson - 31 juli 2015 09:18

Jag har varit lite annorlunda upptaget det sista. Jag har haft min mamma och bror på besök och därefter åkte jag hem till västkusten ihop med min mamma och umgicks med pappa, min syster, min svåger och deras två barn. När jag kom hem sent på tisdag kväll så var det bara några timmar innan det var dags att åka med Magnum till Husaby.

Visst fanns det ett litet orosmoln om att han inte skulle vara okej, men egentligen förväntade jag mig ingen reaktion på kotorna eftersom han knapp gjort något (han är lätt igångskrittad) under sommaren mer än att ha blivit arbetad i skritt vid handen.

Besöket visade sig vara helt felfritt. Ingen reaktion på någon av kotorna (vänster fram har som bäst haft en halv grads reaktion tidigare) och rör sig fint på longen i bägge varven. Han blev också kollad av tandläkare och var jätte fin i munnen vilket också är första gången så nu kanske hans tänder börjar komma till normalläge för egentligen har han inget dåligt bett utan ett relativt normalt bett. Det enda som kunde anmärkas på var att han slitit på de lägre kindtänderna på höger sida när han gått och bitit tag i bettet på den sidan, men inga sår eller vassa kanter.

Men lite som förväntat så var ju också den förväntade hållbarheten på stackars Magnum inte något att hurra för. Kommentarer som att det kommer bli svårt att få honom att hålla och det kommer bli en lindans att försöka komma på vad han tål och inte tål kom emellanåt.

Så just nu ska han gå varannan dag och ridas så mycket som han behövs, men så lite som möjligt. Om två månader ska han vara fullt igång och eftersom jag själv känner honom bäst så kom vi fram till att det är bäst om jag själv lägger upp schemat från nu tills då. Så det blev ihopknåpat igår och han har haft sitt första pass med lite trav inlagt i.

Parkeringsläget på pojken är underbart...vi fick vänta lite på gången (10-15min) och jag lutade mig mot väggen för att vila efter all körning medan Magnum stod med grimskaftet över nacken och sov. Det sprang runt folk lite överallt och på andra gången (på andra sidan väggen) så sprang det en häst då och då.

 Lilla plutten igår efter första ridpasset med lite trav. När han äntligen fått lov att trava som han tjatat om länge så föreslog han så klart galopp och ett fullt pass. Det är inget fel på hans arbetsvilja i alla fall.
Men just nu är det en del orolighet i munnen fortfarande, men det var det sist jag satte igång honom också och det försvann ganska fort så jag hoppas att det gör det nu också. Han är i alla fall lugnare med munnen från start denna gången.


 

Dizzys schema ser för tillfället oftast ut så här: vila, tömköras/arbetas vid hand, ridas ut, arbetas i ridhus. Någon av dagarna byts ut mot hoppning då och då eller läggs till i det rullande schemat. Hon går i princip aldrig två likadana pass efter varandra. Allt för att hon ska hålla så bra som möjligt. Eftersom hon också svarar väldigt bra på att vara rejält varm innan ridpasset (märktes den veckan vi hade runt 30grader) så får hon ofta stå med ett back on track thermatäcke och bli lite för varm en stund innan träningen eller så står hon med vetekudden, men hittills tycker jag att täcket funkat bättre. Kanske för att det värmer hela henne.

Fokus för henne just nu ligger på att få henne mer rörlig i bakdelen. Den har hon ju skyddat länge och fortsätter att då att vara lite stum i musklerna även nu när hon mår bra. Så precis som man själv blir stel om man inte rör på sig, stretchar och böjer så är hon det också. Och lite fokus ligger också på att hon rätar upp sig runt vänster länd innan hon vågar böja sig. Det märks då speciellt när hon ska fatta vänster galopp på en volt. Men eftersom hon hittar sin böjning igen utan några problem direkt efter så är det förhoppningsvis mer en vana än något som stör.


Hon känns i alla fall finare än vad hon någonsin gjort och jag får inga "det gör ont någonstans" vibbar av henne alls.

 I måndags så visade det sig på 17dagar att Night är dräktig med Balou du Rouet!

Vilket var glädjande nyhet både för mig och hennes ägare. Någon gång innan hon blir allt för tung så ska hon hem igen och få sin fölis på hemmaplan i Skåne. Nu håller jag tummarna för att hon fortfarande är dräktig om en dryg vecka när vi är uppe på 30dagar.Nu har jag haft tid att fixa upp filmen på Isors dressyr från den 25/7 då han gick en liten klubbtävling. Med lite mer jobb så ska han nog kunna gå riktigt bra, men en start på 62,78% är inget att vara ledsen över på något sätt och det med en aktiv domare som dömde.

Den 8-9/8 är det tantläger hemma hos mig. "Tanterna" var sist 17 till 70år så ålderna är ganska fri ;)
Den 11-14/8 är det tävlingsläger för äldre barn och tonåringar. Finns någon enstaka plats kvar om någon är intresserad.

ANNONS
Av Renee Knutson - 25 juli 2015 16:39

 


Idag fick Isor vara med på Semestercupen och busa runt (bokstavligen). Det var en pigg och glad kille både på framridningen och inne på dressyren som gick först. Blev till och med ett litet bocksprång i galoppen som plockade ner poängen lite. Men det känns som en trevlig första start med honom som landade på 62,78% med en sjua på gångarterna och på ryttarens sits & hållning. Även om det var en klubbtävling så var det en aktiv domare (som jag gillar hur hon dömer alltid) som dömde. Tyvärr tror jag inte att hon kommer att döma under division II.

Men nu har vi några veckor på oss attt bygga lite styrka och lösgjordhet innan nästa (riktiga) tävling.

Jag har en film från det hela också, men den hinner jag tyvärr inte med att lägga upp nu eftersom det snart är dags att köra "hem hem" ihop med mamma till västkusten för att umgås med familjen några dagar.


Hoppninge (80cm +  derbybana) kan vi väl säga att vi som bäst tog oss runt. Det var ingen prydlig runda på något sätt och direkt när han kom in i transporten efteråt så kissade han en halv flod så jag vet inte om det störde lite också.


Under tiden jag är borta så motionerna Julia, Jenny och Lottie hästarna och håller ställningarna och första upgiften jag har när jag kommer hem igen (sent på tisdag) är att köra med Magnum till Husaby och förhoppningsvis få klartecken att sätta igång honom på riktigt. Det kommer vara en väldigt glad pojke i så fall.

ANNONS
Av Renee Knutson - 17 juli 2015 21:13

Idag var jag och Dizzy nere på Udden och startade utom tävlan LB:2 & LB:3.

Tanken med den starten var att hon skulle få en chans att gå en tävling på utrustning hon trivs med och då förhoppningsvis kunna slappna av mer än vad hon normalt gör. Hon är ju normalt lite lätt hopplös att ha med sig ut på nya ställen för hon är rädd för precis allt och totalt ofokuserad. Till och med sargen eller staketet är totalt livsfarliga. Och hon är inte snabb på att vänja sig! Tyvärr.

Men idag fick vi faktiskt en start där hon var avslappnad både på framridningen och på tävlingsbanan. Inte totalt avslappnad på banan men väldigt mycket bättre än vad som är normalt för henne.

Problemet som är på banan är att när hon är så där på gränsen att bli spänd så kan jag inte sitta till alls (halvhalter är helt förbjudna) för då tvärnitar hon (överreagerar). Det gör hon ju inte annars, men inne på banan har jag lärt mig med henne att det är bättre att hon får rinna iväg lite än att man fångar upp henne. De gångerna fokuset och avslappningen är på plats kan jag rida henne som vanligt.

Starterna är inte perfekta på något sätt (och i sista klassen syns det att orken tryter i galoppen), men nu finns det en grund att stå på och utvecklas vidare ifrån. Vi kommer åka ut på lite programridningar under hösten och kanske någon mer start utom tävlan bara för att fortsätta miljöträna men nu kommer vi bara lägga vikt vid träning (och inte fokus på att träna för att tävla som det så lätt blir). 

 


Vi fick lite nyfikna blickar med tanke på huvudlaget, men inte alls ogillande blickar som jag hade förväntat mig. Och Dizzy var lycklig med att få gå på sitt bett (sen kan ni i sista klassen se vad som händer när piloten fastnar i handen på galoppvolten...tur att det missförståndet inte inträffar ofta).

Hon lyckades plocka ett fåtal sjuor på mellantraven och på någon övergång mellan melangalopp och trav. Två saker som hon haft enormt svårt för så det är kul att dom blivit bättre när allt stämmer. Och det visar ju också att hennes kropp mår väldigt bra.
Isor ska imorgon få åka och hoppa lite och tanken är att han ska få leka runt en start i semestercupen nästa helg. Då är det en LC:1 och en 80cm bana + en liten terrängslinga. Det är en vädigt kul liten klubbtävling som Falken anordnar varje år och man kan även välja att bara tävla i dressyren eller hoppningen. Förra året vann jag med Jaleoso och året innan med Magnum (som bara skulle miljöträna).

 

 Det har kommit in ett önskemål om ytterligare ett tantläger i september vilket jag så klart ska se till att anordna. Jag återkommer med datum. De kommande, bestämda, lägren nu är ett tantläger 8-9/8 och ett tävlingsläger för ädre barn och tonåringar 11-14/8. Det finns ett fåtal platser kvar.

På tantlägren så är ådern av mindre betydelse. Man ska trivas i vuxnas sällskap helt enkelt.

Under tävlingslägren så blir ålderna lite mer avgörande. Från 11 till 19år brukar vara det "normala". 

Alla läger har max 6 deltagare och fokuserar på kvalitet i både lektioner och den allmäna trivseln (mat, gott, teori m.m.)


Från och med onsdag kväll fram till söndagen efter det (alltså ca en och en halv vecka) så är mitt schema minst sagt lite körigt. Och då inte med jobb som det är normalt. Min mamma och min bror kommer och hälsar på och sen åker jag hem till västkusten ihop med mamma direkt efter semestercupen. Det blir bara ett fåtal dagar tyvärr för sen ska Magnum upp på ett återbesök i Husaby på onsdagen (håll tummarna för honom) och därefter så kommer jag att varva lite jobb med att hjälpa till på Falkens stora ridläger. Sen kommer mitt schema så sakteliga återgå till det normala men några få avbrott för lägren.

Av Renee Knutson - 14 juli 2015 08:37

Om ni inte har märkt det så har jag väldigt lätt för att haka upp mig på saker om jag inte får rätt på varför saker och ting inte fungerar. Alternativt om saker och ting fungerar men jag inte vet detaljerna bakom.

Så nu ska ni slippa det evinnerliga tränsbetts tjatet om Dizzy och framförallt ska hon slippa försöka vänjas in på tränsbett. Hon ska få ha den kombon hon gillar av stång och kapson och min hjärna ställs in på att hon kommer kunna gå över på kandar längre fram (hon går bra på blank stång) och därefter då att antingen reglerna ändras så man får rida msv c på kandar eller helt enkelt att söka dispens att få kvala till msv b på kandar (men inte tävla på dom resultaten). Och om det inte är möjligt så vill jag inte veta det för det är dom tankarna som krävs för att jag ska släppa pressen kring att få ett bett att släppa. Och det är ändå så himla långt med Dizzy dit (om det ens går med hennes sargade kropp) så det är för tillfället inte viktigt heller.

 
Igår hade jag första ridturen på Magnum sen slutet av maj. Det var en lite förvirrad och glad kille när sadeln kom fram. Efter att jag lagt på den så stod han med mulen mot mig/gjorden hela tiden och bytte sida när jag bytte sida och var sen väldigt glad när jag satt upp. Första biten av passet (när jag tog kontakt) så var det en hel del bitande i bettet, gnisslande av tänder och lite oroligt. Men efter de 20-25minuter vi skulle rida så avslutade vi passet med en lugn och stilla mun och en avslappnad häst. Han var mycket värre sist jag satte igång honom och då tog det flera pass innan han slappnade av till större delen.

 I helgen var det ett väldigt lyckat, fullt, tantläger.

Vi åt god mat, drack lite drinkar och åt snacks (ja maten är viktig) och utöver det har alla ridit gruppass och enskilda pass efter allas enskilda nivå. Det har varit så enormt varierande deltagare på alla sätt. Åldrarna på de mänskliga deltagarna har varierat mellan ca 17 och 70år. Hästarnas åldrar mellan 7 och 24år. Raser som varit halvblod, (överväxt) svensk ridponny, pre partbreed, "barockfrieser(frieserkorsning) och arab.


Alla deltagare:

 Julia och Invasor samt Lottie och Nemo:

 

Av Renee Knutson - 8 juli 2015 21:20

Just nu rullar allt på i en faslig fart och därav är jag också dålig på att blogga. Instagram får dock sin beskärda del av både bilder och filmer. @remont.se


Sista tisdagen i juni så hade vi en lagträff till häst inför höstens division II och riktigt roligt hade vi. Lottie var tyvärr hästlös då hennes hade lite skråmor som gjorde att han inte reds på ett litet tag.

Jag provade ett nytt tränsbett på primadonnan och det var faktiskt första tränsbettet hon godkänt. 

 

 


 

 


Den 2/7 var jag och Dizzy och miljötränade på tävling hos Heda RK norr om Linköping.

Och det blev verkligen miljöträning...jösses. Den damen är så omväxlande att jag kommer få gråa hår för tidigt.
På framridningen så var staketet livsfarligt och hur vi än försökte så kom vi inte intill det...inne på själva banan var staketet också livsfarligt (för hon har ju aldrig sett ett dressyrstaket innan och det är ju så stor variation på dom) och ritten blev katastrofal (fast vi kom otroligt nog inte sist). Jag red på lägsta procenten hittills. I andra klassen (LB:1) så gick hon intill staketet visserligen men då var hon så himla trött efter att ha gått och spänt sig att hon inte orkade någonting och jag fick slå ett nytt rekord med ännu en gång att rida på det lägsta jag gjort. Nåja...det kan ju bara bli bättre. Två bilder från framridningen:

 

     

Igår var jag och Dizzy och hoppade på Lyckan hos Gamlebys RK och det slutade med att vi hoppade runt en bana på 90 till 110cm och Dizzy var helt överlycklig. En enorm paddock att galoppera runt i full fart. Vi hoppar inte så ofta, men när vi gör det har vi riktigt kul! Här är en fimsnutt på en halva banan. 


 


Idag har jag och Magnum varit i Husaby och han har fått sin sista Irap behandling. Ett besök kvar som är i slutet av juli då han ska vara lite lätt igångskrittad under ryttare. Sen lär det inte gå att avgöra om det funkar eller inte på ett bra tag.


Till helgen är det dags för "Tantläger" där yngsta deltagaren är 17 och äldsta runt 70. Så det är en trevlig sprining på åldern. Ytterligare ett sånt läger är spikat 8-9/8 där fyra av sex platser redan är bokade. Och så är det ett tävlingsläger för äldre barn och tonåringar (både hopp och dressyr) 11-14/8.

Av Renee Knutson - 21 juni 2015 20:02

Lite hastigt och lustigt så blev det bestämt att Invasor (kallas Isor) kommer på torsdag.

Han är en 150cm 9årig PRE valack som jag haft på utbildning för flera år sen och medan jag hade lektioner i skåne så träffade jag han och hans ägare. Nu ska hans matte utomlands ett bra tag och det passade så himla bra med Isor som foderhäst åt lilla Ebba. Han kommer att stå hos mig över sommaren och få friska upp sin utbildning lite efter några månaders mestadels skogsridning och så får Ebba rida in sig på honom i lugn och ro innan han bor hos henne permanent. Han har dock hunnit bli lite vitare sen dessa bilderna togs.


 


 
Imorgon är det dags att kolla om night blev dräktig efter inseminationen. Det blev ju lite hastigt när hon visade sig vara klar för det dagen jag åkte och kollade henne och två dagar senare var det två röda dagar i rad. Men håll tummarna!Ibland är jag inte jätte duktig på att uppdatera här på bloggen men för den som har instagram så kan man ta del av lite kortare statusar/bilder som jag är desto flitigare med. Ni hittar mig som @remont.se 


Snart är det onsdag och då är det dags för Husaby återbesök med Magnum. Något som jag både ser fram emot för att jag tycker om att vara där och prata med dom som "nördat" ner sig i en massa detaljer kring hästar och jag får alltid någon bra pusselbit med ny kunskap att ta med mig. 

Men just nu är Magnum väldigt frustrerad. Den lilla pojken som alltid är så mjuk i sitt sätt till och med nöp tag i min t-shirt idag. Något som han bara gjort de gångerna han fått stå ett bra tag. Om han inte är halt när vi är i Husaby så gissar jag på att det blir ett ridprov för att få lite mer känsla för hur han är i sin käke. OCh jag vet att han kommer bli helt överlycklig så fort sadeln kommer fram. Arbetsgalna plutt. 


Dizzy ska jag ta med lite film på när jag tömkör och visa för veterinären och se vad hon tycker om hur hon rör sig. Hon är ju väldigt stel i början när hon ska trava...ser ut som sju svåra år ungefär, men det tar inte mer än en minut så har hon mjukat upp sig och har hon fått rulla en  minut i galopp så rör hon sig väldigt mjukt och härligt efteråt. Så jag hoppas att det helt enkelt bara är så hon kommer att vara. Men det är alltid skönt med Torunns åsikt. Det är så lätt att bli hemmablind.Nu till veckan är det alltså koll på 17dagar av Night, ett återbesök med Magnum och så kommer lilla Isor. Veckan efter ska vi ha vårt första lagmöte inför höstens division II och då tar vi även med oss hästarna och passar på att ha lite miljöträning. Samma vecka så ska Dizzy på en kvällstävling i Heda så får vi se hur mycket damen kommer tycka att saker är läskiga eller om hon tänker hålla sig i skinnet.

Den 11-12/7 är det tantläger här i Brotorp som börjar fyllas upp.

Tävlingslägret har fått byta datum till 11-14/8.

Av Renee Knutson - 19 juni 2015 12:30

Så här på midsommar med det oundvikliga vädret så bestämde jag mig för att hoppa dizzy och night. Magnum fick hs en full vilodag.Dizzy fick vara först ut och hon har inte hoppat sen i vintras så vi provade på det och snabbt la ner det igen. Då hoppade hon med konstiga språng och fick inget flyt alls. Det fick ju sin förklaring senare när hon kollades och behandlades i husaby.
Idag hade hon ett toppen flyt, kanon framåtbjudning och fick till fina språng varje gång. Och väldigt lycklig över att få hoppa. Vi började med att trava över bommar och sen fick hon ta några hopp i galopp över det lilla 50cm hindret. Därefter travhoppade vi första delen av fem och halvan. Och till sist kom hindret upp i den övningen också. Hela 90-95cm tog vi oss över och det kändes buslätt...tänk vad fort man tappar höjd i hoppningen. En gång i tiden kändes allt under en meter pyttelitet.
Night fick också leka lite.
Mestadels travbommar för henne men också några språng på ett 50cm i trav med bommar framför och sen några språng i galopp över det lilla 50cm hindret.
Night är så himla lustig när det gäller bommar och de små hindren hon får lov att ta ibland. Man får liksom känslan av att hon tänker "I'm a proffessional". Hon har full koll på sig själv och bara känns som att hon har total koll. Och sen lyser ibland kommentaren "äh screw it" igenom ibland när hon inte kan hålla sig från ett glädjetjut och ett litet glädjesprång. Man har inte tråkigt med den damen.


Nu väntar midsommar mat!

Av Renee Knutson - 14 juni 2015 14:28

Nu testar jag att blogga via nya mobilen, vilket jag inte gjort tidigare så jag har ingen aning om hur detta blir.
Dizzy och jag har haft ett så härligt pass idag. Vi börjar så sakteliga komma över alla problem vi haft i ridningen. Som att hon vinglar, stoppar upp, "rivstartar", välter mm
Idag har vi jobbat med tempoväxlingar i alla gångarter på volt och därefter övergångar på spåret. Det är fortfarande lite problem med att hon vill stoppa in häcken när hon ska fatta galopp men det blir bättre och bättre.

Magnum gör ju ingenting just nu och han börjar bli rätt tjurig över det faktumet. På onsdag ska vi sätta igång med lite skritt vid handen och försiktigt sånt arbete istället för att gå promenader. Så får han ut lite frustration

Night ska ju förhoppningsvis vara dräktig och därmed ska hon inte tävlas mer vilket innebär att jag kan leka med galoppombytena igen. När hon kom så var hon så himla förtjust i att byta (och om hon fick så busade hon gärna efteråt) så jag fick "förbjuda" dom helt för att kunna rida tex snett igenom i en ökning utan att få ett byte mitt i.
Hon är inte stark nog att göra dom i den galoppen jag vill ha under nedsittning men gör dom prydligt om jag står lätt upp och låter henne ha bara pytte lite större galopp. Så det kommer snart att hon fixar dom helt som jag vill. Hon gör dom i alla fall bra på alla andra sätt nu (när hon var svagare så gjorde hon dom extremt stora).
Annars ska vi leka med den förvända galoppen lite mer än vi hunnit med. I allt annat jobb är hon sitt vanliga stabila jag.


Just nu vill jag bara att det ska bli den 24 så vi kan få vårt återbesök!

Presentation

Välkommen till Remonts blogg. Titta gärna in på www.remont.se för att läsa mer om mina tjänster.

Jag arbetar med att utbilda hästar och ryttare utifrån de klassiska principerna.
Bland mina elever finns alla inriktningar.

/Renée

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Remont -  utbildar dig & din häst! med Blogkeen
Följ Remont -  utbildar dig & din häst! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se