Remont -  utbildar dig & din häst!

Senaste inläggen

Av Renee Knutson - 12 december 2016 17:30

Dizzy gumman är ju dräktig med Alexander och jösses vad dräktig hon ser ut. På bilderna är hon nästan precis på 5 månader.

Hon har också flyttat till en fodervärd (för ca en månad sen) och kommer att betäckas om med Alexander till våren och sen fortsätta vara hos fodervärden vilket lättar mitt dåliga samvete över att jag inte hinner lägga någon större tid på henne. Hon verkar trivas bra i det lilla stallet och med betydligt mer uppmärksamhet så det känns som att det blev bra för alla inblandade.


Hon har inte haft ryttare på ryggen sen förra vintern men jag kunde inte låta bli att sitta upp kanske 5min för att se om vi kunde få någon fin ridbild och det är jag glad att jag gjorde även om det kändes tydligt att hennes rygg inte fixar ryttare, punkt slut. Det är också därför hon pensionerats.Fotograf: Gunilla Gelin


 

 

 

 

 

   

 

ANNONS
Av Renee Knutson - 11 december 2016 09:42

Bloggen har fått en ny banner vilken Gunilla Gelin (som också tagit 3 av 4 foton på bannern) var snäll nog och fixade åt mig. Jag tyckte den blev riktigt snygg och när jag la upp den och en vit variant på facebook så valde samtliga den svarta som snyggast. Praktiskt när alla är överens!

Nu ska jag fundera på om det är något mer på bloggen som jag ska uppdatera eller snygga till. Hemsidan hade jag också velat ta ett litet tag i men det blir nog i samma veva som jag lägger upp datum för läger mm för nästa år vilket dröjer en liten stund till då jag inväntar lite datum som jag måste ta hänsyn till.Igår åkte jag och Magnum, i sällskap med Lottie, till Gamleby RK (hela 10min bilfärd från stallet) för att göra en uppvisning i medeltidsklänningen och med ett träns jag fått låna av Sandra som passade bra ihop med klänningen.

Magnum är löjligt förtjust i att åka hemifrån och bara älskar att vara på nya ställen och visa upp sig. Han blir alltid så mycket finare att rida när vi kommer ut och man bara känner hur det sprudlar i hela hästen. Visst blir han samtidigt lite nervös, men glädjen i honom går inte att missa.

Först blev jag lite förvånad (och imponerad) över hur mycket publik den dykt upp för att titta på luciashowen. Och jag blev ännu mer imponerad över hur med och interaktiv publiken var. Medan jag red fram ute så hörde jag det mesta som hände inne i ridhuset. Det var applåder och tjoande med jämna mellanrum och det var inte det där mesiga applåderandet som kommer när folk försöker vara artiga utan riktigt rungande applåder med jämna mellanrum när det hade hänt något speciellt tilltalande i någon av showerna.


Den största publiken Magnum sett sen tidigare är inte många människor då det ju sällan är det på dressyrtävlingar. Och framförallt så är den publiken väkldigt tyst. Så det var med intresse som jag funderade över hur han skulle reagera.

En gång hoppade han till när det kom applåder där inne och det var när vi precis hade avlsutat en travökning och var på den långsidan där publiken satt, men mer än så reagerade han inte "negativt". Istället såg han ut och kändes som att han bara uppskattade att det var så mycket folk som tittade på honom! Och som dessutom gav honom uppskattning när han ansträngde sig och hade roligt. I sista applåden så var det någon märklig kombination av att han blev lite överväldigad ihop med att han gillade det för då svarade han publikens applåder med att börja brumma åt dom. Söt pojke!


Lite övertänd var han och det gick inte riktigt med piafferna, som hemma fungerar när allt stämmer men som inte sitter till 100% än. Men i övrigt tycker jag att han löste det mesta bra med bara en miss i en travökning som råkade bli några galoppsprång i början. Lätt som han har för det så är det bara att plocka tillbaks honom och sen går han direkt över i en riktigt bra ökning.


ANNONS
Av Renee Knutson - 7 december 2016 17:05

Sen jag skrev sist om tävlingar, vilket var i slutet av augusti, så har vi hunnit vara ute på några tävlingar samt ett KM med Alexander.Den 17/9 var jag hos Västervikortens RF och startade Presley åt hans ägare samt Alexander.

Det slutade med en första placering och två andra placeringar i LC:2, LB:1 och LB:3.

   Den 23/10 startade jag Alexander igen i Västervik och denna gången var det då också finalen i Div II, även om vi inte var med där. Det blev inga placeringar men jag var väldigt nöjd med procenten. En LB:3 med 65,9% och precis utanför placering. Han debuterade också LA:3 och gick på 62,14% och där hamnade vi ganska mitt i resultatlistan

Ett klipp från framridningen:
https://www.instagram.com/p/BL6mATNDfEA/?taken-by=remont.se
Den 29/10 var det dags för min lilla klubbs KM där jag tog med mig Alexander. Vi startade en LC:2 och fick 67,5% och vann klassen. Den andra klassen var en LB:3 där vi fick 64,84% och kom tvåa i klassen men vann senior KM då den som vann klassen var en junior på storhäst. Därmed kom vi hem med tre fina rosetter och hade också haft en väldigt trevlig dag, som alltid, på Falken.


 
Den 13/11 åkte jag och Alexander till Kalmar Hästsprotklubb.

Det var första gången jag var på den klubben och jag måste säga att jag var väldigt imponerad av hur allt sköttes. Så extremt ordningssamt och fint skött. Jag dessutom bara älskade överdomaren som la sig i en hel del, men med rätta. Oftast ser man inte ens till överdomaren.

Det gjorde också att allt gick lite smidigare inne på framridningen.

I första klassen, en LB:2, fick vi 67,33% och vann klassen. I LA:3 så var han på tok för trött och egentligen borde jag ha låtit bli att starta den klassen, men man får lära av sina misstag helt enkelt. Trots att det var en hel del som inte gick med galoppen i den klassen (p.g.a trötthet) så hamnade vi ändå mitt i resultatlistan.

 


Imorgon ska Magnum gå en liten uppvisning på Gamleby RK och helgen efter så är det dags för sista tävlingen för året där Alexander ska gå en LB:2 och Magnum ska starta LA:3 samt MSVC:1.Under nästa år är tanken med:
Magnum, att ha kvalat in till MSVB och om han får lov att hålla med sina framben så kanske även ett till snäpp upp i kvalen. Vi har ett kval klart, kanske kan vi lyckas ha nästa klart nästa helg?
Alexander, har samma mål som Magnum. Han kommer ju snabbt ifatt Magnum eftersom jag kan arbeta mer intensivt med honom även om han tappar en del under avelssäsongen.


Av Renee Knutson - 7 december 2016 16:32

Motivationen att skriva har äntligen infunnit sig igen. Och till viss del för all del också tiden att hinna skriva. Det är ju mycket det som motivationen hänger på.

Det finns så klart en hel del att komma ikapp med här på bloggen, men ett steg i taget.


Trickträning är något som jag börjat roa mig och hästarna med senaste tiden. 

Framförallt för Magnums skull: för att ge hans överenergiska hjärna något att roa sig med när jag inte kan rida honom fullt ut p.g.a hans skadade framben. Men även Alexander har fått haka på under hans lugna dagar.


Magnum och jag har så mycket historia bakom oss att vi redan förstår varandra utan och innan vilket gör att han är fruktansvärt lätt att börja med. Han vet att när matte börjar med något märkligt som han inte förstår så är det dags att börja gissa och komma med förslag. Han vet också att berömmet (och i detta fallet godiset) kommer så fort han gör minsta ansats på rätt håll.

Jag har absolut inget emot klickerträning, men det är inte min grej utan jag arbetar med kroppsspråk och röst för att få det jag vill ha fram. På precis samma sätt som jag gör när jag rider: jag vill ha intelligenta, självgående och extremt arbetsvilliga hästar. Lite måste finnas där från början men resten går att få fram genom att vara lite smart i hur man arbetar med dom.


Med Alexander så ser jag också trickträningen som ett sätt för oss att förbättra vår kommunikation och den biten kan aldrig bli djup nog med en häst. Allra helst ska det kännas som att vi har samma nervsystem även från marken.


Det är så väldigt intressant att arbeta med två så olika hästar och då speciellt med detta. Magnum är väldigt undergiven och låg i rang. Alexander är dominant, vilket han ju för all del ska vara som självsäker hingst.

Det gör att tex buga har varit väldigt lätt att lära Magnum (även om jag fortfarande måste vara "hands on" för att han ska klara det) och spansk skritt har varit väldigt lätt för Alexander, medan vice versa har varit lite svårare.


Alexander för ett litet tag sen, när han börjat få kläm på vad som förväntas av honom:

https://www.instagram.com/p/BNMOOmHja55/?taken-by=remont.se


Magnum i en bugning för ett tag sen:

https://www.instagram.com/p/BMD6HQfDqkj/?taken-by=remont.seIdag gjorde Magnum bugningen med ryttare på ryggen då Lottie assisterade och satt upp. Han har också gjort den spanska skritten med ryttare på ryggen (dock med hjälp från marken än så länge). Pussas är också något vi roar oss med samt inkallning som börjar fungera riktigt bra.
Alexander tränar inte lika ofta, eftersom jag rider honom desto mer, så där är det framförallt den spanska skritten som börjar funka än så länge.


Det som också är intressant är att efter att Magnum börjat förstå sig på den spanska skritten och äntligen vågade sparka runt med frambenen så började han bli snäppet kaxigare. Idag lyckades han till och med fota till mig när vi hamnade lite fel...och han höll inte ens på att bli skräckslagen över det. Även om jag kommer ha ett blåmärke så är jag nöjd med att han börjat vara lite mer "störst, bäst och vackrast".
På samma sätt kommer det att vara väldigt bra att få till bugninen med Alexander som kan behöva lära sig att även om han ska vara självsäker och alldeles underbar på det sättet så måste man också acceptera, alltid, att jag ligger långt över honom i rang.


När det här sitter lite bättre så man kan göra det mesta även uppsuttet utan hjälp så får jag väl klura på vad mer jag ska lära pojkarna för roligt är det.

Av Renee Knutson - 31 augusti 2016 19:53

 Jag hinner helt enkelt inte med att blogga och har inte gjort på ett tag och lär inte göra på ett bra tag heller.

Däremot är jag relativt aktiv på både facebook och Instagram så vill man följa mig, företaget, Alexander eller Magnum så kika in där istället.

Instagram: @remont.se

Facebook: https://www.facebook.com/Remont-119397538128068/


För tillfället så har Magnum precis debuterar msv och kommit tvåa. Han känns oförskämt fin!

Alexander har debuterat LB och har i LC kommit på nästan 68%

Jag håller själv igång för fullt med både lektioner, läger, gymmet och löpträning


Jag hoppas att jag kan kika igång bloggen igen så småningom men just nu hinns det bara inte med.

Av Renee Knutson - 30 maj 2016 17:24

Helgens läger blev riktigt lyckat och jag tror många av oss skrattade så att vi hade ont i magarna. Det mesta av det kan vi helt klart "skylla" på Jenny som helt klart var lägrets clown...vilket också syns på en av bilderna nedan.


Vardera red dom 2 ridpass och ett gruppass. Vi hade under lördagen teori och denna gången i form av frågor från de som var med. Frågorna var riktigt bra och jag tror att vi hade kunnat nörda ner oss i svar fram till dagen efter om vi hade velat. På kvällen såg vi på film om working equitation. Nästa läger blir det film med Uta Gräf "joy of riding" som anlände idag...istället för innan lägret.


Lite bilder blev det också under lägret. Tack vare Gunillas väldigt bra kamera.
Jenny & Fedora. Som sagt lägrets clown...

   
Under lägret så satt jag upp på flera av hästarna för att känna på dom, förklara något eller bara rätta till något. Här rider jag Jennys Fedora.


   

Lena & Nikele hakade på under lördag kvällen och under ett pass på söndagen. Här har hon börjat rida fram Nikele medan jag tar sista varven på Fedora innan jag lämnar tillbaka henne till hennes matte.


 
Lena & Nikele


 
Julia hade fått låna Myrrha av Elisabet


 
Annette & Rosita, här letar dom efter knapparna för lång och låg...och kort efter denna bilden togs så hittade dom rätt och Rosita kom in i en trevlig stretch.


 
Annelie och Pimiento var en ny bekantskap för mig och passade in hur bra som helst bland alla andra på lägren. Det hjälper så klart att Pimmen var en korsning PRE-frieser ;)


 
Gunilla och Björk fyllde ut flergångar luckan och visade upp bland annat en trevlig tölt.


 Utöver lägret så håller jag och Lena på att tränar inför en spegelritt som vi ska göra på 20års jubileet för Falkens HS den 12/6. Det kommer bli mycket aktiviteter för alla åldrar och oavsett om man är total hästnörd eller inte.

Här är en bild på mig och Myrrha från träningen vi hade ihop i torsdags. Vi kände oss lite lätt rosa...

 

Alexander är fortfarande kvar på station och just nu gör Dizzy honom sällskap. Förhoppningsvis så blir det en fölis efter de två nästa år. Visserligen helt olika raser men bägge har en riktigt bra exteriör och rör sig riktigt bra så det borde kunna bli en avkomma som jag gillar skarpt.


 

Jag har börjat rida igång Magnum och just nu så känns han faktiskt bra!

Bara att hoppas att det fortsätter så. Däremot så är han fortfarande extremt uttråkad eftersom jobbet inte ger honom någon utmaning alls. När jag sitter av så står han och slänger med huvudet, som han gör när han är uttråkad och tycker att livet är väldigt trist att vi i princip bara är uppvärmda...


   

Om man tittar bakom eken så ser man en liten islandsrumpa som sticker ut. Så ser det ofta ut i hagen. Vidde gömmer sig i skuggan och Magnum står eller ligger där det är som varmast och soligast.

 Av Renee Knutson - 19 maj 2016 09:21

Just nu går allt på lite lågfart, vilket i och för sig är lite skönt för jag behöver verkligen vila upp mig lite...men det är lite i väntan på "stormen". Allt kommer sätta en jäkla fart snart och då är det bara att haka på och hålla i sig.


En liten resumé först innan jag börjar prata om sånt som kommer framöver.

 

Först och främst så var jag och Alexander och tränade för Julio Borba på Fors gård den 27 och 28 april. Därefter så lämnade jag killen på station för att han skulle kunna vara tillgängligt på fryst semin men också ett gäng ston som får färsk semin.

Kursen gick hur bra som helst. Trots att det är väldigt mycket hästar där på en liten yta, som dessutom går lösa in/ut från sina hagar ibland så var Alexander väldigt lugn och tillfreds. Kommer inte bli några problem alls att åka ut på tex meeting med honom inte!

Han har så enormt lätt för sig. Trots att han kanske bara provat en öppna 2-3gånger försiktigt i skritt så gjorde han dom efter några få försök i alla gångarter på kursen!! Han är så himla stadig och arbetsvillig!

       


Och två filmsnuttar från Instagram:

https://www.instagram.com/p/BEtimW5hAjE/

https://www.instagram.com/p/BEwH7IFBAq1/Den 14/5 var det tävling i Västervik och tanken var att jag skulle haft med mig Alexander men antalet ston ökade på för honom så han är fortfarande kvar på station (och det är väldigt tom utan honom!) så tanken var att jag skulle få låna Maffias Myrrha av Elisabet, men dagen  innan insåg vi att vaccinationen skulle gjorts samma dag som senast så det blev lite lätt kris. Jag fick fatt i Rehnee och fick (återigen) låna hennes gammelman Presley.

Jag och Presley har tävlat ihop flera gånger vid detta laget och normalt ligger han stadigt på 64-65% vilket han också gjorde denna gången.

 


64.44% I LC1 och en 4 placering av 13 startande.

I LC:2 64.667% och vi hamnade som 6 av 20 startande.

Magnum har ju haft en tuff period med sina framben igen och jag vet fortfarande inte om det kommer gå vägen. Dessutom så fick han fatt i hösilage under en period och blev extremt dålig i sin mage. Det gjorde att frambenet blev ännu sämre och dessutom blev han så spänd i hela sin överlinje att han var öm bara man la ett lätt tryck där.

Han har i alla fall fått supermagmedicin och är nu äntligen bra i sin mage, han går i hage med sin kompis Vidde och har nu påbörjat sin sista equioxx kur och ska sättas igång så försiktigt så får jag hålla tummarna för att det går vägen (igen).

När sadeln kom fram och han insåg att jag skulle sitta upp och rida så var lyckan total och han såg helt lycklig ut hela ridpasset (som ju inte var så långt och bara i skritt). Lite steppande blev det men han höll sig faktiskt rätt bra i skinnet.

 Lilla söta Invasor (Isor) har kommit på lite bootcamp igen. Han ska också få behandling med ultraljud lite intensivt nu i början eftersom lite muskler är spända och ömma på honom vilket gör att han inte alltid kan röra sig som han ska. Sen ska vi jobba på att stärka upp muskler och göra honom mer liksidig. Mot slutet så kommer jag förmodligen att stjäla honom för Ebba och tävla honom lite innan hon får hem honom igen ;)


Isor och jag på tävling förra året under sommaren när han kom till mig på utbildning.

 

Det som händer framöver:

För det första så är det två vuxenläger som går av stapeln. Det ena snart den 28-29/5 där det finns två platser kvar. Och den andra i juni 18-19. Därefter är det ett även i början av augusti och kommer att vara ett i september också.

Det kommer att vara ett ungdomsläger den 7-10/7 också.


Alexander kommer snart hem från station och ska igång igen och sen ut och visa upp sig på tävlingsbanorna!


Dizzy går i väntan på att bli dräktig med Viñas Jalon vilket jag hoppas att hon visar sig vara på 17 dygn innan juli är slut *ta i trä*


Magnum ska förhoppningsvis bli okej igen och komma igång och bli riden och på lite sikt tävlad igen.


Kanske blir det en liten överraskning som gäller häst snart, men det är inget som är klart så det tänker jag inte berätta mer om förrän det är spikat i så fall


Det kanske också kommer en större och väldigt trevlig överraskning snart också men det är också något som inte alls är i närheten av att vara säkert ännu så det får jag berätta mer om när jag vet mer.


Under sommaren så kommer Fedora, ett friesersto, komma på utbilning


Invasor stannar på utbildning ett tag


Och jag kommer låna lilla Myrrha för att tävla med jämna mellanrum av hennes ägare

 


Utöver det så kommer jag att låna Isor ibland för tävling, i alla fall närmsta tiden, men det kanske blir så att om Ebba ska tävla honom att jag rider förklassen och hon andra klassen så att herrn får busa av sig det värsta och komma till lite bättre fokus innan Ebba ska visa upp honom...Myrrha, Alexander och Magnum...och då kanske en till.
Ja full rulle som sagt.


Utöver det så är det alltid mer lektioner under sommaren då folk antingen har semester från jobbet eller från skolan.

Men jag avskyr att ta det lugnt mer än korta perioder så för min del tycker jag bara att det känns bra och ser fram emot att få ha fullt upp igen.


Av Renee Knutson - 26 april 2016 21:40

Det är inte så många som arbetar vid handen (på det sättet som jag menar när jag säger "arbete vid handen").

Trots det är det ett gammalt sätt att arbeta på som används över hela världen.


Man får ha lite kliv i steget och lite flås för att orka med och inte störa hästen i dess steg. Men när man börjar få koll på det så är det både ett kul sätt att variera jobbet på, ett bra sätt att korrigera detaljer på och ett bra sätt när man av en eller annan anledning inte får sitta på sin häst. Som t.ex vid vissa rehab situationer.

Magnum (och Dizzy) är arbetade en hel del på det här sättet och jag tycker att det är väldigt roligt att arbeta så här då jag får peta detaljer vilket ju är en favoritsysselsättning för min del.


Jag hade med mig Lottie som var snäll nog att filma (och fläta) så vi fick lite filma på pojken. 

Först lite stillbilder, tagna ur filmerna (nåja inte huvudbilden)

           
Öppna längs med långsidan:


 Sluta längs med långsidan (i hans svåra varv):


 
Och två klipp på arbetet med piaffen:

(läs gärna under klippen om reflektionerna)


 


 


När man tittar på filmerna från arbetet med piaffen så vaknar nörden i mig.

Här har jag precis börjat be Magnum om att sätta sig lite mer än vad han gjort tidigare. Då blir han direkt lite väl hög och öppen i sin form och han lägger sig lite på i handen på mig. För er som sett filmerna från tidigare sånt här arbete så är han ju lite rundare i sin form och hamnar inte i min hand på samma sätt...alla hästar, när man ber dom om tyngre arbete vad det än må gälla, reagerar på liknande sätt.

När vi nu talar om samling så måste hästen kunna flytta undan sin bog för att komma in under sig med bakdelen. Det gäller då så klart även samlad trav, galopp, piruetter m.m Sen när hästen byggt upp lite styrka och lärt sig lite teknik så kommer dom till en lite längre överlinje igen (på ett sätt som är önskvärt).

För Magnum tog det väldigt kort tid. Jag har hunnit att arbeta honom en gång till i detta efter att filmerna togs och då kunde jag köra hela långsidor med honom där jag kunde reglera takt och tempo så att han i princip trampade på stället eller gick fram mot en samlad trav. Allt med helt öppen hand och tyglarna bara vilandes i handen och Magnum med en härligt välvd överlinje.

Dessutom erbjuder han mig betydligt mer samling, bärighet och variation i sitt arbete redan nu.

Så nu får jag ha lite is i magen och inte arbeta med det för mycket heller. Hur kul det än är.


Visste ni att en vanlig skada på dressyrhästar när dom börjar arbeta allt mer med rejäl samling är att gaffelbanden bak tar stryk och får behandlas (plus vila och allt vad det innebär)? Detta för att dom använder sin kropp på ett sätt som dom inte är vana vid och kanske hävdar att arbetet är lättare för dom än vad det egentligen är.

På hopphästar är samma skada relaterat till att hoppa för högt, för fort och för ofta. Speciellt då på hästar som har lätt för sig.

Presentation

Välkommen till Remonts blogg. Titta gärna in på www.remont.se för att läsa mer om mina tjänster.

Jag arbetar med att utbilda hästar och ryttare utifrån de klassiska principerna.
Bland mina elever finns alla inriktningar.

/Renée

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Remont -  utbildar dig & din häst! med Blogkeen
Följ Remont -  utbildar dig & din häst! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se