Remont -  utbildar dig & din häst!

Senaste inläggen

Av Renee Knutson - 26 januari 2015 20:16

Det är alltid kul att kolla runt på hästgrejer som är lite extra snygga, praktiska eller vackra. Vare sig det är sånt man använder eller bara har som prydnad. Jag hade gärna tagit in lite tips här på bloggen om var ni helst kolla på sånt och lägger saker på en mental önskelista.


Idag har tre av hästarna fått nya dojor och med Night invigde vi snösulorna genom att ge oss ut i snön på ett fält och busa ihop med Lottie och Angel. Snacka om glada och spralliga hästar. Jag skrattade stundvis så jag höll på att välta ur sadeln. Att det kan vara så kul med snö och att har en kompis med sig som är lika busig. Night är en underbar "liten" madam med glimten i ögat och energin verkar aldrig ta slut.


Igår var jag och Ebba uppe i ridhuset med Magnum och Indra. På schemat för min del stod: bus, lek, hoppa och total avsaknad av allvar och seriös ridning. Jag tycker att vi lyckades rätt bra med det:



Tyvärr kände hovslagaren idag att han fyllt ut sina gallor mer på vänster fram än på höger fram och det är ju vänster fram som är behandlad två gånger redan. Så eventuellt hittar vi mer skit med det nästa onsdag också. Jag ska också ta och diskutera det hela med magsår när vi kommer dit upp. Jag hoppas bara att dom inte hittar något mer som inte går att göra något åt utan att det problemet han har haft bara är jäkligt envist!

Av Renee Knutson - 24 januari 2015 10:49

VI börjar med ändringen i livet...

De som är med på t.ex maillistan för Remont (som normalt bara skickar ut om aktiviteter som jag har) fick för ett litet tag sen ett meddelande om att jag behövde hjälp. Detta för att det blivit en ändring med mitt boende, en så enkel sak som att hon som äger det köpt sin fars hus och henne far då kommer flytta in i hennes (där jag bor). Så inget konstigt med det, men det innebar ändå att jag behövde flytta på mig till sista april som senast.

Alternativen låg mellan:

Att hitta ett annat boende i närheten så jag kunde ha kvar allt som det är, men med lite bök att få köra till/från stallet när det är kurser och läger.

Att flytta helt och då hitta ett ställe där det finns boende, gästboende och ridhus i ett (samt att hästarna ska ha det bra med hagar m.m), men här med krånglet att jag tappar alla jag har runt mig...vilket fungerar lite väl bra för att tappa.

Att helt enkelt ha bara mina två hästar på något ställe som fungerar riktigt bra för min egen del och då bara ha lektioner (inte ha kurser, läger, inridning, utbildning m.m.), nackdelen med det alternativet tror jag inte att jag behöver skriva om.


Nu har det i alla fall löst sig så att jag kommer att flytta till ett hus som ligger bara 1,5km härifrån. Så det kommer ta mig hela 5minuter med bil till stallet. Huset gör ingen skillnad för mig ekonomiskt och det är så pass stort att jag utan problem kan ha sex gästsängar med tillbehör i ett rum. Så allt kommer att fortsätta att flyta på som vanligt. Inget blir flyttat vad det gäller kurser och läger. Jag kommer kunna ta emot hästar som vanligt för inridning, vidareutbildning och försäljning. Inflyttning blir i mars så snart det klassiska dressyrlägret och tantlägret är klart.


Till det tråkiga.

Jag har ringt och beställt tid för Magnum i Husaby igen. Vi ska dit den 4/2 och jag hoppas att det "bara" är inflammationen som sitter så jäkla envist att det krävs fler behandlingar. Så det inte visar sig vara något annat mer allvarligt i samma område som tinning och öra är.

Jag kom fram till det i torsdags då jag red Magnum i ridhuset igen. Han knapprade något mindre på bettet och kändes rätt trevlig i munnen. Men inte helt till ro och mot slutet så gjorde han den där varianten när han ser ut som en hund som fått vatten i ett öra. Precis när jag var klar (och lite bekymrad) så kom David och skulle säga hej då innan han åkte. Efter att jag pratat lite med honom om det hela med Magnum så blev han nyfiken så medan jag satt på så tog han i höger öra och sen i vänster öra (all beröring jag pratat om nu är lätt). På vänster sida reagerade Magnum inte alls och på höger så vek han undan huvudet och ville inte alls.

Sen gjorde David något som bara var väldigt enkelt, men samtidigt väldigt smart (för att testa Magnums reaktioner): han ställde sig mitt framför honom och tog ena handen långt ut från örat med öppen handflata och förde sen handflatan sakta mot ena örat för att se hur han reagerade och sen bytta han öra och tog andra handen och så växlade han så några gånger.

Det var väldigt intressant att se (samtidigt som jag nästan kände för att börja gråta när jag såg Magnums reaktion): vänster öra = ingen reaktion någon av gångerna, höger öra = vek undan huvudet varje gång (så att han kom närmre Davids hand med mulen, men längre bort med örat) så jag kunde se hans sida av huvudet när han gjorde det. Varje gång så såg han ut som man själv gör när tandläkaren sätter borren i tanden man har hål i. Det var så extremt tydligt att det gör ont! Utan att han ens vara när honom så kom den reaktionen. Och det är helt klart inte ett smärtminne.

Inflammationerna i käken (tinningen) har, i alla fall på Magnum, visat sig vara väldigt länkade till reaktionerna på hans öron. Inflammationen på vänster sida var helt borta sist och det visste jag redan innan vi gjorde återbesöket eftersom han slutat tycka att det var jobbigt när han grejade med vänster öra.



Till det roliga.

Dizzy känns bättre än någonsin förr. Hon har mjuknat över länden efter Sandras behandlingar och då har även Dizzy känts allt bättre i rörelserna och ridningen. Hon kommer få fler behandlingar lite intensivt nu. Hon gör fortfarande så att hon gärna flyttar undan höger höft. I höger varv tar hon den inåt och i vänster varv utåt. Det gör att hon känns som att hon vill välta i vänster varv. Men det är inte speciellt svårt att hjälpa henne nu och det gör att hon kommer att bygga upp sig allt rakare och så småningom inte ha mer än små tendenser kvar till det problemet.

Jag har jobbat mycket med hästar (under flera år i vissa fall med elevers hästar) som har haft trauman i höftområdet som dom fått i yngre år och har fått vara med om hur extremt mycket det går att räta upp en häst och då dom att röra sig korrekt. Förutsatt då så klart att dom inte har ont! Nu har ju Dizzy inget trauma (vad vi vet om), men har ändå en skada, speciellt då i höger si-led.

Men jag upplever henne inte som att hon har ett dugg ont nu, det är bara feltränat p.g.a tidigare smärta och lite jobbigare med den höften. Jag har även lite försiktigt börjat ha på henne ett vanligt bett för att se om det alls kommer gå att rida henne på det. Nu får hon gå på både kapson och tränsbett (precis som inridningshästarna alltid gör) så får hon gå på tränsbettet i dom enkla grejerna när hon är avslappnad och tillfreds. Och jag får plocka upp tyglarna till både kapson och tränsbett när det är saker som hon behöver en aningens mer hjälp med. Hon är ju ingen häst man har många gram handen på oavsett vad som händer.

Av Renee Knutson - 21 januari 2015 20:03

Normalt är det ju Dizzy som det är konstant analys på av bett eftersom hon är ytterst märkligt med det hela som gäller bett och har alltid varit. Jag har aldrig träffat på en häst som henne tidigare och då har jag ändå fått dom där hästarna med märkliga problem till mig för att lösa problemen åt ägaren.

Denna gången var det Magnum som jag försökte analysera. Han fick på sig bett för första gången sen oktober. Han har ju gått på hackamore sen jag satte igång honom i deccember eftersom han är behandlad (två gånger) för inflammationer i käkarna. Detta är ett problem som han (om man ser till symtomen) haft väldigt länge. Förmodligen sen han fick den där jäkla vargtanden som stört honom så enormt. Han har inte ens velat äta ordentligt på ena sidan av munnen.

Det var ett fasligt knaprande på bettet och slabbande med munnen i början (även på lång tygel i skritt), men allt eftersom jag red i ridhuset så blev det faktiskt mindre av det och stundtals kändes han rätt avslappnad. Han fick gå med kontakt, men väldigt lös sådan eftersom jag ville se hur han själv valde att hamna. Det var långt ifrån perfekt och det var mycket som han kände efter och grejade. Eftersom det blev bättre och bättre och jag kunde rida med en buren, stilla och följsam hand utan att bråka det minsta med honom så kändes det väldigt bra. Men ett beteende han hade (som han också haft förr så klart) bekymrade mig och det är när han gör som en hund eller katt som fått vatten i örat: lägger huvudet på sned, viker ner örat och skakar på huvudet. Det förknippar jag i hans fall med smärta.

Jag kommer hinna med att rida honom 2-3gånger till i ridhuset innan det är dags att ta ett beslut om att åka till Husaby igen. Om han känns så här så blir det en vända dit upp igen. Men om han blir betydligt bättre när han fått känna in sig så fortsätter vi med som tänkt.


Esther har idag varit fotomodell. Fotograf Cajsa Borgström ville ha en vacker frieser att fota ihop med Ida (som är en bekant till mig). Ida fotades i sin bröllopsklänning på marken ihop med Esther och uppsuttet hade hon istället på sig en blå klänning. Fokus på det konstnärliga, inte på häst egentligen. Men jag tror nog att det kan gömma sig några bra annonsbilder där i också. Det ska i vilket fall som bli riktigt kul att se bilderna senare.

Av Renee Knutson - 18 januari 2015 13:31

Jag tror att dom flesta fastnar i fällan "vänta lite längre" när det gäller konstigheter med hästarna som inte är klockrena skador. Jag är definitivt likadan och jag kan bli vansinnig på mig själv för det. Därför har jag nu bestämt mig för att köra på 2veckors principen: om jag tror att något är mysko med hästarna och det inte blir mycket bättre på två veckor så ska dom helt sonika till veterinären. Försöker man vänta ut det (och det visar sig att det är något) så blir det bara värre och tar längre tid att behandla. Plus att hästarna får lida under tiden. I sämsta fall slutar det så illa att dom inte går att rädda...bara för att man väntat.

För att den principen ska kunna fungera så måste man känna sig relativt säker på sig själv som ryttare (att man själv inte skapar problemet och att man kan rida en häst korrekt) + att man måste ha en riktigt bra veterinär/klinik att samarbeta med. Större delen av klinikerna går inte till botten med problemet utan det slutar med att dom överlag behandlar symtomen istället för det faktiskt problemet. Det är därför jag tycker att det är lönt att köra 4timmar en väg...jag har absolut noll förtroende för de tre kliniker som ligger närmst mig. Och det är grundat på erfarenhet och andras erfarenhet utöver det.


De två hästarna jag tänker på just nu är så klart Dizzy och Magnum som ju fick behandling bägge två i slutet av 2014. Dizzy i bägge si-lederna och bägge intertransversallederna (hon är behandlad där tidigare också och det är ett gammalt problem). Jag har känt och sett att hon är väldigt spänd över länden och det kan så klart komma av att hon rör sig på ett annat sätt nu (mycket bättre från höfterna och ner efter behandlingen), men det kan också tyda på att det finns mer problem än de vi hittat. Hon är nu behandlad av Sandra två gånger och jag tycker att hon rör sig mycket bättre. Så vi ska fortsätta med behandlingar och så får hon 8-9dagar till på sig så får jag se vad som händer.


Magnum har ju problem med sina käkar (sen långt tillbaka om man ser till symtomen som funnits) och fick sista behandlingen i början av december. Han är nu helt oberörd med sitt vänster öra (har varit hysterisk med sina öron tidigare), men inte helt på höger öra även om det är bättre. Idag när jag red så var han också lite svårare med böjningen åt höger...men å andra sidan så var han jätte sned i hela kroppen när jag satte igång honom i december och har blivit mycket rakare så det kan också vara sånt som kommer nu när han kan börja röra sig korrekt. Han ska nu börja ridas på bett igen och sen får även han 8-9dagar på sig och blir det mycket bättre under den perioden tänker jag utesluta att han fortfarande har en inflammation i höger käke.

Hans mage har tack och lov hållt sig i schack sen förra gången han gav mig skrämselhicka för ett litet tag sedan.


Av dom andra hästarna som nu är hos mig: Esther, Elcke, Night, QB och Skorpan, så är det bara Esther som var fullt igång när hon kom. Det är nästan fascinerande att känna hur fort dom blir starkare, mer smidigare och riktigt kommer igång och vill mer och mer! Alla har ju sina talanger och sina svårigheter, precis som alla hästar i denna värld och det är så kul att få jobba med dom och se svårigheterna tyna bort allt eftersom dom blir starkare och se talangerna utvecklas i samma mån.

Av Renee Knutson - 17 januari 2015 15:33

Jag har haft mina två isolerade tunnor nu i några år och känner att dom fungerar så bra att jag vill dela med mig av hur dom är gjorda. Det är lite pill och tar en liten stund, men inget som är svårt och dom håller länge! Mina har inga blessyrer alls ännu.


Det du behöver är:

1st 90liters balja. 1st 65liters balja.

Köps enkelt på t.ex Granngården/Lantmännen. Baljorna ska matcha varandra i utseende och form.

 

  


1st cellplast skiva. Gärna runt 5cm tjock.

Den storleken jag tyckte var vettigast när jag köpte var så pass stor att jag fick ut två runda bottnar ur den som ska passa inne i den stora tunnan.

Köps enkelt på olika byggvaruhus.

 


Sen behövs även ett böjbart isoleringsmaterialet. Det jag använde verkar inte finnas att köpa mer, men ser ut ungefär som ett liggunderlag i materialet (även om det säljs i mycket större skivor). Ett eller två liggunderlag kan fungera bra, eller så köper man helt enkelt en isoleringsrulle.

Köps också enkelt på ett byggvaruhus eller kanske ÖB om man vill köpa liggunderlag.


Du behöver även en bra tålig kniv, en tång som går att bita av plast med (jag använde en vanlig avbitartång) samt en penna.



Hur du gör:

Rita av botten på den minsta baljan på cellplasten (får du ut två så har du till två isolerade tunnor). Dubbelkolla så att det ser ut som att de måtten kommer att passa bra i botten på den stora baljan! Skär ut den formen (det är lite knöligt) och placera sedan den runda skivan du fått ut i botten på 90 liters baljan.

Klipp (med tången) av eventuella små handtag på 65 liters baljan.

Ta det material du valt till isolering och linda runt 65 liters baljan så att tjockleken blir lika stor som baljan är bred upptill (kanten som sticker ut) och tryck sedan ner alltihop i den större baljan. Isolerat och klart! 

När jag ska ha i mina så får jag ta i, vilket gör att hästarna inte kan pilla upp dom. På sommaren brukar jag helt enkelt plocka ur isoleringen och använda dom som vanliga vattentunnor.


Så här är dom att använda:

Dom har aldrig fryst från botten eller sidorna, vilket ju brukar vara det stora problemet och det som snor "vatten".

Ner till ca 5 minus så blir det en tunn hinna av is. Den hinnan är så tunn att man knappt behöver nudda den för att den ska gå i bitar = hästarna klarar det hur bra som helst själva.

Ner till 10 minus blir det en lite tjockare hinna, som jag väljer att ta bort på morgonen (sen håller det sig tills nästa morgon). Den är väldigt lätt att ta bort: man trycker i ena kanten så får man loss allt i en bit och det är bara att lyfta ur och slänga åt sidan.

Neråt 15 och 20 minus har jag inte haft många dagar, men jag tycker att det fungerar bra då också. Då kan jag behöva trycka ur en skiva av is två gånger under dagen och sen kan man få bråka lite på morgonen med det.


Ju mer vatten det är i desto bättre fungerar det! Är det lite vatten i så kan den så klart bottenfrysa också.

Jag har också haft funderingar på att göra ett lock av något slag för att kunna lägga på det under nätterna när det är som kallast, men så långt har jag inte kommit ännu.


Eftersom det är en stor risk för t.ex kolik om hästarna går utan vatten under dagarna så tycker jag att det är värt allt man kan göra för att se till att dom alltid har vatten. Och detta är ett relativt enkelt och billigt sätt att lösa problemet på!



Av Renee Knutson - 12 januari 2015 15:28

Remont firar 3 år!


Det firas med 15% rabatt på allt som erbjuds via Remont: www.remont.se

Detta gäller mellan den 15 januari och den 28 februari.



Du kan boka in dig på läger och kurser som kommer längre fram under året och då erlägga en 20% handpenning vid bokning och betala resterande summa innan kursen eller lägret börjar. Skulle kursen eller lägret av någon anledning bli inställd från Remonts sida så ersätts givetvis det som betalats in.


Du kan också boka en egen kurs under året och få samma villkor.

För lektioner gäller rabatten vid köp av minst 5pass åt gången, som kan användas under 2års tid.

För inridning, utbildning eller försäljning av häst så gäller rabatten till sista mars eller för framtida bokning med samma villkor som kurser/läger.


 

Av Renee Knutson - 8 januari 2015 20:46

Nu finns de sista två programmen uppritade hos stallbacken.com


LB:1 http://stallbacken.50webs.com/dressyr/program/LC-LA/LB1_2015.html

LA:4 http://stallbacken.50webs.com/dressyr/program/LC-LA/LA4_2015.html


Vad tycker ni?
LB:1 tror jag att många kommer att sakna den gamla. Den var så symmetrisk och enkel att komma ihåg.

I LA.4 kommer förmodligen 9 av 10 ha stora problem med fjärde bilden (överstrykning med innerhanden i 10m bågarna). Jag gissar på att de flesta helt enkelt inte kommer att göra det. Och bara de som verkligen rider hästarna till och för ytterhjälperna kommer att klara det.


Magnum hade en mindre trevlig dag igår. På morgonen hade han skitit extremt löst (ingen struktur alls) och ville inte äta, stod och hängde, andades tungt och var allmänt avstängd. Tempades till 36,4grader (normalt för honom är 37,3grader). Efter en promenad började han äta igen (och verkade dricka bra). Efter mycket funderande på varför han var dålig i magen igen så insåg jag efter några timmar att det förmodligen var något kolikaktigt som han åkt på eftersom han inte sket igen. Först efter mer än åtta timmar kom första skiten och jag kunde andas ut. 
Då hade jag redan börjat jobba upp mig rätt bra över det hela, men eftersom han åt och drack bra och såg allmänt glad ut så bestämde jag mig för att vänta ut det och i efterhand så är jag glad över det. Idag är han helt normal igen.


Det var löshoppning på schemat idag. Jag och Frida hjälptes åt och vi hann med en hel drös hästar. Lyckligast av bunten var definitivt Magnum som körde totalt race inne i ridhuset och knappt gick att få stopp på. Dizzy var extremt skeptisk då det inte finns några hinderstöd i ridhuset (tråkigt nog) och vi använde tunnor istället (som Frida släpat dit). Det var inte rätt enligt Dizzy som tog sig fram med stor tveksamhet.


Den stora delen av kurser och läger för 2015 är nu inplanerade (även om det lär tillkomma en hel del) och finns här:
http://www.remont.se/kurser.html

Av Renee Knutson - 2 januari 2015 21:28

Nu finns de uppritade hos stallbacken.com och här är de länkade (de som är nya). Dock bara LC programmen än så länge:

http://stallbacken.50webs.com/dressyr/program/LC-LA/LC1_2015.html

http://stallbacken.50webs.com/dressyr/program/LC-LA/LC2_2015.html


Även LB:1 och LA:4 är omgjorda, men de är inte färdigritade ännu och jag som avskyr att läsa program väntar snällt på att de ska bli klara och ritade (en ändring i LA:4 tycker jag ska bli extremt spännande att de 90% av ekipagen misslyckas med).

Vad tycker ni om dom nya LC:1 och LC:2?

Presentation

Välkommen till Remonts blogg. Titta gärna in på www.remont.se för att läsa mer om mina tjänster.

Jag arbetar med att utbilda hästar och ryttare utifrån de klassiska principerna.
Bland mina elever finns alla inriktningar.

/Renée

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards